top of page
Filosofi
(109) Face Uplifting, Body Lavender (sma

Filosofi

Booming Bob bygger på värderingar om hållbarhet, från odling till slutprodukt. Vi strävar ständigt efter att minska vårt klimatavtryck genom konkreta åtgärder. Vi väljer bort ingredienser som belastar vår planet, såsom palmolja. De ingredienser vi använder kommer från ekologiska odlingar som uppfyller omfattande miljökrav. Vi håller oss uppdaterade om våra producenters miljöarbete, vilket innefattar bl.a. förnyelsebar energi genom solceller. Vi minimerar användandet av plast och den vi använder är helt eller delvis tillverkad av återvunnet material. Dessutom är den 100 % återvinningsbar. Likaså är våra glasflaskor. Ytterförpackningarna består av 100 % återvunnet papper. 

Vatten

Vattenfri hudvård

Visste du att vatten är en av de vanligaste ingredienserna i hudvård? Ibland är det nödvändigt för att aktivera andra ingredienser, men tyvärr används det även som utfyllnad. Detta lämnar mindre utrymme åt de potenta ingredienser som faktiskt gör skillnad för huden. Vatten gör dessutom att bakterier trivs bättre, vilket gör det nödvändigt att tillsätta konserveringsmedel.

Outspädda oljor

Outspädda oljor

Booming Bob’s oljor är naturliga, rena och outspädda. Vatten används aldrig, utan endast olja, vax och extrakt. För att säkerställa god hållbarhet i våra oljeblandningar tillsätts ekologiskt rosmarinsextrakt och naturlig E-vitamin. På framsidan av förpackning- arna står alla ingredienser och på sidan finns en guide med nyttig information om respektive oljas egenskaper och hur de ska användas.

Varför olja

Varför olja?

Vår hud behöver såväl fukt som fett för att vara hälsosam. Generellt behöver huden ca 70 % fukt och 30 % fett. En olja skyddar huden mot yttre påfrestningar och hjälper till att bevara fukthalten. Även fet hy behöver av detta skäl olja.

(110) Body Olive.jpg
Basoljor
Torrhetsgrad
Mixade oljor

Basoljor

Basoljor är s.k. “carrier oils” som fått sitt engelska namn för att de transporterar eteriska oljor, då dessa inte ska användas outspädda på huden. Basoljor används även precis som de är, för sina återfettande och skyddande egenskaper. De utvinns vanligtvis från nötter, frön och kärnor. Basoljor har olika egenskaper och väljs främst utifrån torrhetsgrad, fettsyreprofil, absorption och hudtyp. Oljorna har även andra egenskaper, såsom vitamininnehåll och antioxidanter, vilket varierar beroende på vilken nöt, kärna etc. som oljan är utvunnen ur. Man kan med fördel blanda två eller flera basoljor för att skräddarsy oljan efter den egna huden.

Torrhetsgrad

En olja klassificeras i olika torrhetsgrader: torr, halvtorr och fet. Torrhetsgraden i en olja påverkas framför allt av hur fettsyreprofilen ser ut, d.v.s. hur fördelningen ser ut mellan mättat, omättat och fleromättat fett. T.ex. blir en olja med mycket mättat fett (såsom kokosolja) fetare och kan t.o.m. vara fast i konsistensen. Ju torrare en olja är desto snabbare brukar den absorberas av huden.

Mixade oljor

Våra mixade oljor är uppbyggda för att passa en viss hudtyp och ett visst syfte. De består av ett antal basoljor, eteriska oljor och naturliga extrakt. Ingredienserna är utvalda för sina funktioner och för att skapa en komplett olja för den som inte vill blanda sin egen. Vid byggandet av en mixad olja tas faktorer som fettsyreprofil, antioxidanter, vitaminer, torrhetsgrad och absorptionsförmåga i beaktning.

Förvaring

Förvaring

Om oljor förvaras rätt håller de ofta betydligt längre än sina bäst före-datum. Booming Bob’s oljor tappas på mörka glasflaskor, vilket skyddar dem från ljus som annars kan få oljan att oxidera snabbare. Oljorna bör förvaras mörkt och svalt, eller i normal rumstemperatur.

(19).jpg
Hudvårdsrutin
Hudtyper

Hudvårdsrutinen

En ansiktsolja kan användas som ensam hudvårdsprodukt, men integreras med fördel som ett steg i en hudvårdsrutin som även inkluderar fuktgivande produkter, såsom serum och fuktkräm. För att få ut så mycket som möjligt av din hudvård kan du ha som regel att applicera alla vattenlösliga (fuktgivande) produkter först och därefter oljebaserade, för att låsa in fukten. Låt gärna varje produkt sjunka in lite i huden innan nästa appliceras. Föredrar du en enklare rutin kan du använda olja på natten och en fuktkräm på dagen, eller blanda ett par droppar olja i din fuktkräm.

Hudtyper

Det kan vara svårt att veta vilken hudtyp man har och ofta har man en kombination. Det är bra att komma ihåg att en torr hudtyp kan se glansig ut och en fet hudtyp kan se torr ut, därför är det viktigt att skilja på ett tillfälligt tillstånd och hudtyp. Hudens behov kan även variera beroende på årstid eller var man befinner sig i den hormonella cykeln. För att ge huden det den behöver kan man skapa en “oljegarderob” med ett antal oljor som täcker de individuella behoven. Många vill ha fetare oljor under vintern och på natten, medan det ofta räcker med en torrare olja på dagen och sommaren.

De sex vanligaste hudtyperna:

Normal hy

Huden känns mjuk och behaglig, varken stram eller fet. Den är i balans och har en jämn produktion av talg och fukt. Till normal hy rekommenderas hudvård som bi- behåller en god fuktnivå och skyddar huden mot yttre påverkan, som kyla. Välj inte för tunga produkter som täpper igen porerna, utan utgå från devisen “lagom är bäst”.

Mogen hy

Huden har minskad spänst och lyster och fina linjer eller rynkor har uppstått. Detta beror på att cellomsättningen och kollagenbildningen minskar med åldern. Till mogen hy rekommenderas hudvård med maximalt med fukt och reparerande egenskaper. För att återfå lyster bör man välja antioxidant- och vitaminrika produkter.

Känslig hy

Huden reagerar på aktiva ingredienser eller dofter och har lätt för att rodna. Den kan kännas stram och irriterad. Egentligen är känslig hy ett långvarigt eller tillfälligt tillstånd snarare än en hudtyp, och man är ofta även torr. Till känslig hy rekommenderas mild, doftfri och lugnande hudvård, som ger både fukt och fett. Undvik för många förändringar i hudvårdsrutinen.

Kombinerad hy

Huden är både fet och torr och kännetecknas ofta av en fetare T-zon (panna, näsa och haka). Detta är en mycket vanlig hudtyp, som kräver mer komplex hudvård. Till kombinerad hy rekommenderas balanserande hudvård och en bra idé är att ha en grundläggande hudvårdsrutin, till vilken man adderar specifika produkter för punkt- behandling av T-zonen eller torra partier.

Fet hy

Huden har en överproduktion av talg och blir lätt glansig. Porerna är ofta stora och huden kan vara mer benägen att få finnar eller pormaskar. Till fet hy rekommenderas fuktgivande hudvård som är lätt för huden att absorbera. Ett vanligt misstag är att använda uttorkande produkter, vilket kan få motsatt effekt och öka hudens talgproduktion.

 

Torr hy

Huden är fukt- och fettfattig och känns stram, särskilt efter rengöring. Porerna är ofta små och det kan förekomma fjällande partier. Torr hy är ofta känslig och kan klia. Till denna hudtyp rekommenderas fukt- och fettrik hudvård som arbetar på djupet och skyddar mot sol och vind. Undvik helst produkter som innehåller vatten.

Eteriska oljor
Aromaterapi
(28) Body.jpg
(91) Black Pepper.jpg

Eteriska oljor

Eteriska oljor är högkoncentrerade, doftande oljor som extraheras från olika växtdelar där de förekommer färdigbildade. En eterisk olja är själva essensen av den växt den kommer ifrån, i vilken den fyller en naturlig funktion genom att avskräcka skadedjur och attrahera pollinerare. Ordet eterisk betyder “flyktig” och beskriver oljans doft, som lätt avdunstar och sprider sig i luften. Eteriska oljor har många användningsområden, varav de vanligaste är aromaterapi, hudvård och rengöringsprodukter.

Aromaterapi

Aromaterapi definieras som en alternativmedicinsk terapiform, där eteriska oljor används för att påverka vårt sinnestillstånd och vår fysiska hälsa. Hur man reagerar på dofter är individuellt och vårt doftsinne är nära förbundet med våra känslor. Olika eteriska oljor sägs stimulera olika känslor, både genom inandning och genom applicering på huden. Aromaterapi innefattar flera metoder, såsom massage, bad och rumsdoft.

Doftnoter

Doftnoter

Begreppet doftnoter känns ofta igen från parfymvärlden, då en parfym är uppbyggd av en toppnot, en mellannot och en basnot. Eteriska oljor kategoriseras utifrån vilken doftnot de tillhör och när man doftsätter t.ex. en kroppsolja är det lämpligt att använda sig av alla tre noterna för att skapa en mer komplett och långvarig doft.

De tre doftnoterna:

Toppnot

Toppnoten är den första doften man känner. Den är ofta intensiv i början, men försvinner ganska fort. I toppnoten hittar man ofta en fräsch, lätt och fruktig ton. Molekylerna i toppnoten är generellt mindre och de är därför mer flyktiga än de tyngre noterna.

Mellannot

Mellannoten framkommer lite senare i en doft- kombination, när toppnoten börjat dunsta bort. Mellannoten är ofta blommig eller kryddig och kompletterar topp- och basnoten. Basnoten dröjer ytterligare innan den framkommer och är inte lika intensiv som toppnoten, men desto viktigare då det är utifrån denna man bygger en doftkombination.

 

Basnot

Basnoten är ofta mjuk, träig eller kryddig. På förpackningarna till Booming Bob’s eteriska oljor hittar du vilken doftnot respektive olja har samt rekommenderade doftkombinationer.

(16).jpg
Doseringstabell

Doseringstabell för eteriska oljor

Riktlinjerna är generella och vi rekommenderar att man provar sig fram och ökar dosen efter hand. I produkter som tvättas av huden kan doseringen vara något högre än i produkter som lämnas på. Doseringen påverkas även av vilken eterisk olja som används, då de har olika biokemisk struktur.

 

1 ml = ca 20 droppar

 

Kroppsvård

Spädes max 2:100 (2% av slutprodukt)

 

Ansiktsvård

Spädes max 1:100 (1% av slutprodukt)

 

Parfym

Spädes max 20:100 (20% av slutprodukt)

 

Hårvård

Spädes max 2:100 (2% av slutprodukt)

 

Helkroppsbad

Ca 10 droppar

Blandas först med något vattenlösligt, t.ex. honung eller badsalt.

 

Inhalering via vattenbad

Ca 5 droppar i en stor skål med hett vatten

 

Doftpinnar

Max 30:100 (30% av slutprodukt)

 

Sköljmedel

Spädes max 0,5:100 (0,5% av slutprodukt)

 

Golvtvätt

10-20 droppar i en hink med varmt vatten

(11) Pepparmynta.jpg
bottom of page